SLOVO ÚVODEM…

Autor těchto řádků je vinařem-amatérem, který se rozhodl svůj důchodový čas strávit činorodou a zároveň prospěšnou činností, jakou bezesporu vinaření je. Malovinaření je však koníčkem náročným, zaměstná vinaře po celý rok jak duševně, tak i fyzicky. I když se výsledek, chutné víno, dostaví až po několika letech studia, experimentování, úspěchů i omylů, stojí to za to. Posedění nad skleničkou voňavého moku, který si člověk sám vyrobí je tou největší odměnou, která ho může potkat. A úvodem několik rad začínajícím vinařům:

První rada: SPRÁVNÝ VINAŘ NENÍ ALKOHOLIK! NAUČ SE ROZPOZNAT TU SPRÁVNOU MÍRU A PAK ŘEKNI DOST!
Tato rada platí nejenom pro konzumaci vína, ale i všech alkoholických nápojů . Velmi složitý problém!

Druhá rada: MÁŠ-li ŠPATNOU NÁLADU NEPIJ, VÍNO TI TVÉ MINDRÁKY NEVYLÉČÍ A STANEŠ SE ALKOHOLIKEM!

Třetí rada: VÍNO CHUTNEJ V DRUŽNÉ ZÁBAVĚ , PŘI DOBRÉ NÁLADĚ A S DOBRÝMI PŘÁTELI!

Čtvrtá rada: VÍNO JE NÁPOJEM LÁSKY. PŘEDSTAVUJE VŠE DOBRÉ, CO JEŠTĚ V LIDECH ZBYLO. CHOVEJ SE K NĚMU TAK!

Pátá rada: VÍNO JE V ROZUMNÉM MNOŽSTVÍ NEJÚČINĚJŠÍM LÉKEM! PIJ NA ZDRAVÍ!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TVRDONICE- SKLEP U ZELENÉHO STROMU:

Tvrdonice

ZAČÍNÁME VINAŘIT

Rozhodneme-li se pěstovat révu vinnou (Vitis vinifera), musíme nejprve zjistit:

Při zjišťování vycházíme ze zkušeností okolních vinařů, školení v zahrádkářských a vinařských spolcích a velkého množství odborné literatury. Autor těchto stránek (Weinseiten) rád přivítá a pokud možno odpoví na jakékoliv dotazy a připomínky.

Vůbec nejlepším způsobem úspěšného pěstování révy vinné je rada a pomoc zkušeného
a dlouholetého pěstitele a výrobce vína.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------

VINAŘŮV ROK 2007

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Začátky mého vinaření se neobešly bez studia velkého množství literatury, v současné době tak populární. Pěstovat révu však nelze srovnávat např. s opravou auta či PC , kde podle manuálu součástku vyměníte, nebo program nainstalujete a používáte. Réva je natolik specifická rostlina, citlivá na všechny okolní vlivy, že každý rok je jiný, každý rok vám uchystá nová překvapení - jak milá, tak i nemilá. Tak jak je to v lidském životě. Nechci se proto řadit k autorům - profesionálům, chci na těchto stránkách pouze komentovat některé aktuální poznatky, zkušenosti o pěstování na daném místě v dané době. Nechávám proto k úvaze každému z čtenářů těchto stránek, zda se s mými poznatky ztotožní, či ne.

Vinohrad se nachází v nadm.výšce 240m sklon svahu je 10st., svah je orientován severojižně. Půda je čistá spraš, mocnost vrstvy asi 10m na diabasovém podkladě. Půda je chudá na vodu, značně propustná, hlinito-jílovitá.

Ve vinohradu experimentuji s těmito odrůdami:

Stolní - Panonia ,Pola, Vitra, Olšava, Muškát Hamburg, Muškát Pelecs , Prim, Nero, Chrupka bílá
Moštové červené – Merlot, Medina, Alibernet, Neronet, Regent, Acolon, Pinot noir précoce
Moštové bílé - Chardonnay, Semillon, Merzling, Malverina, Savilon, Hibia, Erilon, Phoenix, Müller Thurgau, Pinot gris

Na první pohled by se mohlo zdát, že pěstování tak velkého množství odrůd jak klasických,
tak i interspecifických (jsou odolnější proti plísním), bude velmi náročné. Není tomu tak.

Odrůdy stolní je nutno: *stříhat max.na 8 oček--* jeden letorost, jeden hrozen--* odlisťovat v zóně hroznu a pod hroznem--* vylamovat fazochy---* zabezpečit dostatek vláhy a dostatek živin* chránit proti škůdcům chorobám---* vedení rýnsko-hesenské, tvar: kmínek- tažeň.

Všechny výše uvedené stolní odrůdy přežily (-30st.mrazu v loňském roce) dobře až na Vitru , kde některé keře úplně vymrzly.

Odrůdy moštové: vedení rýnsko-hesenské-- * jeden kmínek-jeden tažeň nebo kordon-- * počet oček na keři max.12-- * odlistění v zóně hroznů a pod--* jeden letorost-jeden hrozen-- * vylamování fazochů--* ochrana klasická ( u intersp.odrůd max. 3x)-- * hnojení zelené+ postřik na list. Nezapomínejte průběžně z kmínku a jeho spodních částí odstraňovat letorosty a povrchové kořeny!

JARO:

Tento rok se vyznačuje:

V průběhu dubna a května se vlivem sucha a tepla na některých odrůdách přemnožila sviluška (mladé lístky se začínají svinovat, okraje hnědnou až černají, zvadnou a odumírají. Nutno ihned postříkat OMITE, Magus nebo Sanmite! Ředění je přiloženo v návodu.
Po 10-14 dnech opakovat!

LÉTO:

Neskutečně abnormální klimatické podmínky se v červenci i v srpnu výrazně projevily ve vývoji vinných keřů. Ukázalo se jako velmi nevhodné provést výrazné odlistění zejména u bílých odrůd. Někde došlo k připálení bobulí i celých hroznů. Při odlisťování je nutno velmi pečlivě sledovat vývoj počasí. Proto jsem odlistění provedl jen v těsné blízkosti hroznů jako prevenci proti výskytu oidia a botrytis. Zaměkání a vybarvování bobulí začalo bezmála s měsíčním předstihem.

Následné obrázky ukazují na stav k 18.8.2007:

Savilon

SAVILON

Hibia

HIBIA

Semillon

MERZLING

Savilon

NERO

Hibia

PRIM

Hibia

MEDINA

Savilon

MALVERINA

Hibia

REGENT

Ochlazení a deštivé počasí začátkem září zcela zastavilo vyzrávání bobulí. Názory na další vývoj se u vinařů různí. Někteří už započali s vinobraním i za cenu nízké cukernatosti bobulí. Pokud jsou bobule na keřích zcela zdravé, bude asi nejlepším řešením počkat se sběrem, postřikovat proti chorobám a čekat na teplé a slunečné dni, kdy se cukernatost výrazně zvýší. SLEDUJI OCHRANNÉ TERMÍNY POSTŘIKU!! NESTŘÍKÁM SÍROU.

PODZIM:

Teplé a slunečné dny skutečně přišly. A zejména ten, kdo začátkem září neprovedl sklizeň
a provedl poslední postřik ROVRALEM byl spokojen. Cukernatost v polovině října činila u modrých 20°NM a bílých nad 21°NM. Též vyzrálost jader byla výborná.

Sklizeń proběhla pod pečlivým dohledem šéfa jihomoravské KHS:

Tvrdonice

Následné obrázky ukazují odrůdy před sběrem 10.října 2007:

Savilon

MALVERINA

Savilon

CHARDONNAY

Hibia

MERZLING

Semillon

MOHARA

Savilon

SAVILON

Hibia

SEMILLON

Hibia

MEDINA

Savilon

ANDRÉ

Hibia

NERO

A tak nám v tomto vinařském roce zbývá jen udělat z kvalitní úrody dobré vínko, pohnojit
a poorat vinohrad, zabalit nové sazenice proti škůdcům a těšit se na nový,doufejme ještě lepší

VINAŘSKÝ ROK 2008!

MNOHO ZDRAVÍ A DOBRÁ VÍNA PŘEJE AUTOR STRÁNEK

Autor